Trouwen/Geregistreerd partnerschap
Trouwen/geregistreerd partnerschap met of zonder voorwaarden?
Als u trouwt/een geregistreerd partnerschap aangaat dan doet u dit sinds 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent kort gezegd dat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk/partnerschap ontstaan of voor het aangaan van het huwelijk/partnerschap aan u gezamenlijk toebehoorde, van u samen zijn. Uitzonderingen zijn erfenissen en schenkingen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk/partnerschap. Die blijven van u persoonlijk, tenzij anders is aangegeven. Dit is wettelijk zo geregeld.
Bent u vóór 2018 getrouwd/partnerschap aangegaan zonder voorwaarden? Dan was dit in algehele gemeenschap van goederen. De wet die sinds 1 januari 2018 geldt, verandert hier niets aan.
Wilt u liever zelf bepalen wat u wel en niet samen deelt? In huwelijkse voorwaarden/partnerschapsvoorwaarden legt u vast welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke persoonlijk. U kunt ook juist kiezen dat alles van u samen is. Dat noemen we algehele gemeenschap van goederen.
Redenen opstellen voorwaarden
Er zijn diverse redenen te noemen voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden/partnerschapsvoorwaarden:
- Door het opstellen van huwelijkse voorwaarden/partnerschapsvoorwaarden kunt u de vermogens van beide aanstaande echtgenoten gescheiden houden;
- Ook kunt u in het verleden ontvangen schenkingen en erfenissen met het opstellen van huwelijkse voorwaarden/partnerschapsvoorwaarden privé houden;
- Het ondernemingsrisico van een onderneming die op naam staat van één van de aanstaande echtgenoten kunt u bij die echtgenoot laten;
- Als u voor de tweede keer trouwt/een partnerschap aangaat, zijn huwelijkse voorwaarden/partnerschapsvoorwaarden ook vaak aan te raden.
Een geregistreerd partnerschap is bijna hetzelfde als een huwelijk.
Verschillen huwelijk en geregistreerd partnerschap
De verschillen met een huwelijk zijn:
- U hoeft elkaar niet het jawoord te geven.
- U kunt het geregistreerde partnerschap beëindigen bij een advocaat. Als u minderjarige kinderen heeft of als u het niet met elkaar eens bent, moet u net zoals bij een huwelijk naar de rechter.
- Een geregistreerd partnerschap kunt u omzetten naar een huwelijk. Een huwelijk kan niet worden omgezet in een geregistreerd partnerschap.
- Een geregistreerd partnerschap wordt in andere landen niet altijd erkend of er gelden andere regels.
Voorwaarden kunt u altijd samen veranderen of opheffen. Daarvoor moet u naar een notaris. U heeft een kopie van de oude voorwaarden nodig.